Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο post, μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε το τελευταίο update του WordPress, είναι ο νέος editor με το όνομα Gutenberg.

Ο Gutenberg μας φέρνει ένα νέο τρόπο σύνταξης, επεξεργασίας και δημοσίευσης των άρθρων του blog.

Ας δούμε μαζί μερικά από τα νέα αυτά χαρακτηριστικά.

Πιο απλό περιβάλλον

Το πρώτο που προσέχει κανείς στον νέο editor του WordPress 5.0 είναι ότι έχουν αφαιρεθεί τα πλαίσια πεδίων και ρυθμίσεων. Για παράδειγμα τώρα πια ο τίτλος του άρθρου είναι ενσωματωμένος στο περιεχόμενο του άρθρου και όχι σε ξεχωριστό πεδίο. Κάτι που έχουμε συνηθίσει από γνωστότερους επεξεργαστές κειμένου όπως το Word της Microsoft.

Πλαίσιο Ρυθμίσεων

Επίσης, όλες οι έξτρα ρυθμίσεις έχουν μεταφερθεί στην δεξιά στήλη του Gutenberg, και εμφανίζονται οι αντίστοιχες ρυθμίσεις ανάλογα με το πλαίσιο που έχουμε επιλέξει. Σε περίπτωση που θέλουμε να κλείσουμε το πλαίσιο των ρυθμίσεων ώστε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο κατά την επεξεργασία ενός άρθρου τότε απλά πατάμε το κουμπί με το γρανάζι, πάνω δεξιά. Πατώντας το ξανά, το πλαίσιο ρυθμίσεων ανοίγει ξανά.

Μπλοκ Περιεχομένου

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό σε εμφάνιση άρθρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε να νέα μπλοκ περιεχομένου του Gutenberg. Επιλέγοντας να προσθέσετε ένα νέο μπλοκ (+) μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια σειρά από διαφορετικές επιλογές όπως μπλοκ παραγράφων, κεφαλίδες, φωτογραφικές γκαλερί κ.α. Αν έχετε εγκαταστήσει έξτρα plugins (π.χ. woocommerce) τότε μπορεί να βρείτε και επιπλέον επιλογές μπλοκ.

Επεξεργασία κειμένου (στοίχιση, bold κ.α.)

Θέλετε να αλλάξετε το πάχος των γραμμάτων μιας φράσης; Απλά επιλέξτε την και κάντε τις ρυθμίσεις που θέλετε στο αναδυόμενο πλαίσιο.

Προσθέστε ένα Αρχίγραμμα

Θέλετε να προσθέσετε αρχίγραμμα σε μια παράγραφο; Ο Gutenberg το κάνει πανεύκολο. Επιλέξτε απλά την παράγραφο που θέλετε και πατήστε από το πλαίσιο ρυθμίσεων της δεξιάς στήλης την επιλογή Αρχίγραμμα.

Χρώματα και μέγεθος γραμματοσειράς

Ο νέος editor σας δίνει την δυνατότητα να αλλάξετε το χρώμα φόντου μιας παραγράφου καθώς και το χρώμα των γραμμάτων και το μέγεθός τους.

Άλλα χρήσιμα μπλοκ περιεχομένου

Μέσα στα δεκάδες μπλοκ που είναι διαθέσιμα στον Gutenberg ξεχωρίσαμε την εύκολη δημιουργία πίνακα, κουμπιού και στηλών.

Δοκιμάστε και εσείς τον Gutenberg

Για να έχετε πρόσβαση στον Gutenberg θα πρέπει να έχετε προχωρήσει σε αναβάθμιση του WordPress στην έκδοση 5.0. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το Gutenberg plugin.

Στη συνέχεια ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τις νέες δυνατότητες του Gutenberg είναι να δημιουργήσετε ένα νέο άρθρο στην ιστοσελίδα σας και να αρχίσετε το “παιχνίδι” με τα νέα μπλοκ και τις έξτρα ρυθμίσεις!

Δεν σας βολεύει ο Gutenberg;

Σε περίπτωση που σας λείπει ο κλασσικός editor του WordPress τότε απλά εγκαταστήστε το Classic Editor Plugin και ενεργοποιήστε το.