Το πιο γνωστό προϊόν της Google είναι το Google Search (Αναζήτηση Google). Εκατομμύρια χρήστες του internet το χρησιμοποιούν καθημερινά αναζητώντας πληροφορίες και ιστοσελίδες στο χάος του διαδικτύου. Με την πάροδο των χρόνων όμως η Google έχει αναπτύξει πολλές ακόμη εφαρμογές που είναι εξίσου χρήσιμες. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε 15 από τα καλύτερα (και δωρεάν) εργαλεία της Google.

1. Gmail

Το gmail είναι μια δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να έχετε έναν υπολογιστή (ή άλλη συσκευή π.χ. κινητό τηλέφωνο) και σύνδεση στο internet. Σας παρέχει 7+ GB χώρο για τα email σας τα οποία μπορείτε να οργανώστε με ετικέτες, ώστε να τα βρίσκετε ευκολότερα.

Το ισχυρό φίλτρο anti spam του Gmail σας προστατεύει από την πλειοψηφία των ενοχλητικών ανεπιθύμητων email, έτσι διατηρείται τον φάκελο εισερχομένων σας καθαρό. Δοκιμάστε το Gmail εντελώς δωρεάν!

2. iGoogle

Το iGoogle είναι το προσωπικό σας portal. Μια σελίδα στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε σχεδόν όλα όσα σας ενδιαφέρουν στο internet και να τα ελέγχετε από εκεί. Δεν είναι παρά μία πιο προσωπική έκδοση του Google Search που σας δίνει πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες συγχρόνως.

Αναζητήστε στο internet, διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις, δείτε τα τελευταία email σας, ενημερωθείτε από τα αγαπημένα σας blogs, προσθέστε gadgets, διάφορα θέματα – προσόψεις και πολλά άλλα. Αυτό το προσωπικό σας portal είναι πλήρως προστατευμένο και το βλέπετε μόνο εσείς. Ετοιμάστε το δικό σας iGoogle!

3. Google Maps

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Google Maps είναι ένας online διαδραστικός Άτλας. Σε αυτό θα βρείτε χάρτες από τις περισσότερες χώρες και πόλεις του κόσμου παρουσιασμένους σε 3 διαφορετικές εκδόσεις. Οδικός, δορυφορικός και εδαφικός χάρτης.

Γράφοντας το όνομα της οδού που ψάχνετε (π.χ. Δεληγιώργη 3, Βόλος) το σύστημα θα σας μεταφέρει σε εκείνη την περιοχή και θα σας προτείνει άλλες περιοχές με ίδιο ή παρόμοιο όνομα, σε περίπτωση που δεν θυμάστε ακριβώς την τοποθεσία. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε οδηγίες από και προς μια περιοχή και να αφήσετε το Google Maps να σας κατευθύνει ή να δημιουργήσετε την δική σας διαδρομή. Δείτε ένα παράδειγμα.

4. Google Earth

Το Google Earth φέρνει όλο τον πλανήτη στην οθόνη του υπολογιστή σας. Πλοηγηθείτε γύρω από την γη και επισκεφτείτε τις αγαπημένες σας τοποθεσίες (πολλές από τις οποίες θα τις απολεύσετε σε τρισδιάστατη απεικόνιση). Η Google, μέσω του Google Earth σας δίνει την δυνατότητα να μοιραστείτε πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο πάνω στον χάρτη, με τους φίλους αλλά και τους πελάτες σας.

Θα προσέξετε ότι σε κάθε περιοχή εμφανίζονται φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει χρήστες του internet, αλλά και πληροφορίες για αξιοθέατα, ξενοδοχεία κ.α. Κατεβάστε ολόκληρο τον πλανήτη στον υπολογιστή σας!

5. Google Calendar

Κρατήστε όλα τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας σε ένα μέρος. Το Google Calendar είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό ημερολόγιο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε και να σημειώσετε όλα όσα θέλετε να θυμάστε. Οργανώστε events και μοιραστείτε τα με τους φίλους σας, σημειώστε τα ραντεβού σας ή ακόμη και τα γενέθλια των αγαπημένων σας προσώπων.

Το Google Calendar έχει την δυνατότητα να σας ενημερώσει εγκαίρως είτε μέσω email είτε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου. Δοκιμάστε το Google Calendar και δεν θα ξανά-ξεχάσετε τίποτα!

6. Google Translate

Το Google Translate μεταφράζει αυτόματα κείμενα, ιστοσελίδες και αρχεία κειμένου από μια γλώσσα της επιλογής σας σε μια άλλη. Μέχρι στιγμής υποστηρίζονται 52 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά.

Επίσης (σε μερικούς συνδυασμούς γλωσσών π.χ. από Ελληνικά σε Αγγλικά) μπορείτε την ίδια στιγμή να ακούσετε την προφορά του κειμένου που μεταφράσατε. Μεταφράστε όποιο κείμενο θέλετε άμεσα!

7. Picasa

Οργανώστε, επεξεργαστείτε και μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με την βοήθεια της δωρεάν εφαρμογής Picasa. Μετά την εγκατάσταση του προγράμματος, το Picasa θα εντοπίσει αυτόματα όσες φωτογραφίες υπάρχουν στον υπολογιστή σας και θα τις ταξινομήσει σε φακέλους καθώς και χρονικά.

Η εφαρμογή σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας (π.χ. διόρθωση φωτισμού), να δημιουργήσετε με αυτές (π.χ. κολάζ & slideshow) καθώς και να τις μοιραστείτε online ή μέσω email. Κατεβάστε το Picasa και οργανώστε τις φωτογραφίες σας!

8. Google Docs

Πρόκειται για μια συλλογή εφαρμογών γραφείου online και δωρεάν! Δημιουργήστε έγγραφα κειμένου, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις και φόρμες ή μεταφορτώστε τα υπάρχοντα αρχεία σας στο Google Docs. Έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε, καθώς και να τα μοιράζεστε με αυτούς που θέλετε εύκολα και γρήγορα, απλά γράφοντας το email τους.

Οι “καλεσμένοι” σας θα μπορούν απλά να προβάλουν τα αρχεία σας ή/και να τα επεξεργάζονται, ανάλογα με τα δικαιώματα που θα τους δώσετε. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη και δοκιμάστε το Google Docs!

9. Google Reader

Οργανώστε τα αγαπημένα σας blog σε ένα μέρος και μείνετε ενημερωμένοι με το Google Reader. Το Reader μαζεύει τα τελευταία posts από τα blogs της επιλογής σας και σας τα εμφανίζει σε μια λίστα ώστε να μην χάνετε κανένα άρθρο.

Μπορείτε να οργανώσετε τα blogs σε κατηγορίες ή να βρείτε καινούρια blogs με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Βάλτε σε τάξη τις συνδρομές σας.

10. Blogger

Η δημοφιλής αυτή υπηρεσία της Google σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε γρήγορα το δικό σας ιστολόγιο – blog και να μοιραστείτε τις ιδέες, τα χόμπι και ότι άλλο επιθυμείτε με όλο τον κόσμο.

Ακολουθώντας πολύ απλά βήματα και επιλέγοντας κάποιο από τα δεκάδες έτοιμα θέματα – σχέδια μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε άρθρα, να μοιράζεστε φωτογραφίες και βίντεο και να αποκτάτε συνδρομητές στο περιεχόμενό σας. Αποκτήστε το δικό σας blog εύκολα και εντελώς δωρεάν!

11. Youtube

Σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις. Το Youtube είναι η κορυφαία υπηρεσία Online ψυχαγωγίας με βίντεο παγκοσμίως.

Ο καθένας έχει την δυνατότητα να ανεβάσει στο Youtube το δικό του βίντεο και να το μοιραστεί με φίλους του ή και με όλο τον κόσμο. Επισκεφτείτε το Youtube!

12. Google Chrome

Το ταχύτατο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που πρόσφατα δημοσίευσε η Google. Ο απλός σχεδιασμός του το κάνει εύκολο στην χρήση και η ταχύτητα εκκίνησής του το κάνει κατάλληλο για παλιότερους υπολογιστές στους οποίους άλλοι browsers αργούν να φορτώσουν.

Αν θέλετε μπορείτε επίσης να κάνετε το πρόγραμμα πιο όμορφο, προσθέτοντας σε αυτό θέματα, χρώματα και έργα τέχνης. (Δείτε παραδείγματα). Κατεβάστε τον πολύ γρήγορο Chrome!

13. Google Analytics

Το Google Analytics είναι ένα δωρεάν εργαλείο συλλογής και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων ιστοσελίδων. Κάθε κάτοχος ιστοσελίδας μπορεί να προσαρμόσει στην σελίδα του το Google Analytics και να επωφεληθεί από τα δεκάδες εργαλεία που περιλαμβάνει η εφαρμογή.

Μάθετε πόσοι επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα σας, από που μπήκαν, πόσο κάθισαν και σε ποιες σελίδες και πολλά άλλα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις κινήσεις των επισκεπτών σας και να προσαρμόσετε ανάλογα της ιστοσελίδα σας. Μάθετε περισσότερα για το Google Analytics.

14. Google Adwords

Το Google Adwords είναι ένα εργαλείο Online διαφήμισης και συγκεκριμένα προβολής στο Google Search αλλά και σελίδες περιεχομένου (ιστοσελίδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα). Η προβολή στο Google Adwords είναι στοχευμένη μιας και οι διαφημίσεις σας εμφανίζονται μόνο στους χρήστες οι οποίοι αναζήτησαν κάτι παρόμοιο με το αντικείμενό σας.

Μπορείτε εσείς να ρυθμίσετε τον προϋπολογισμό και το χρόνο διάρκειας της προβολής σας. Προβολή στο Google Analytics.

15. Google Adsense

Προβάλλετε διαφημίσεις του Google Adsense και κερδίστε χρήματα με κάθε κλικ που γίνεται. Οι διαφημίσεις που θα προβάλλονται θα ταιριάζουν με το θέμα της ιστοσελίδας σας και μπορείτε να επιλέξετε να μην εμφανίζονται ανταγωνιστικές διαφημίσεις. Η Google μετράει τα κλικς που γίνονται στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα σας και σας μεταφέρει το ποσό που σας αναλογεί. Μάθετε περισσότερα για το Google Adsense.