Πολλές επιχειρήσεις έχουν επιτρέψει ή αναγκάσει τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι. Ενώ αυτό είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι πάντα εύκολο να είναι κάποιος παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι.

Γίνεται πολύ πιο εύκολο το να κοιμηθείτε πιο αργά, να παρακολουθήσετε μια σειρά στην τηλεόραση, να περάσετε πολύ χρόνο στα social media ή απλώς γενικά να χάσετε χρόνο χωρίς να δουλεύετε. Το να έχεις δε και παιδιά στο σπίτι κάνει την remote εργασία ακόμη πιο δύσκολη.

Υπάρχουν πολλοί περισπασμοί που μπορούν να κάνουν την εργασία από το σπίτι ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι επίσης εύκολο να μην είστε παραγωγικοί χωρίς το αφεντικό ή τους συνεργάτες σας να σας ελέγχουν.

Δοκιμάστε λοιπόν, τις στρατηγικές που ακολουθούν για να καταφέρετε να είστε πιο παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι:

 1. Ορίστε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το. 

 • Ένα από τα οφέλη της μετάβασης στο γραφείο είναι το ότι έχετε ένα καθορισμένο ωράριο εργασίας κάθε μέρα. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μέχρι ότι ώρα θέλετε, να διαβάσετε μια αναφορά ξαπλωμένος στον καναπέ, να τσεκάρετε το προφίλ σας στο Facebook και μετά κάποια στιγμή να αποφασίσετε να δουλέψετε.
 • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το. Αποφύγετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας πολύ αργά και βεβαιωθείτε ότι θα κοιμηθείτε σχετικά νωρίς.
 • Προγραμματίστε τις εργασίες που σχετίζονται με την δουλειά σας. Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση στη μέση της ημέρας στη δουλειά, οπότε αποφύγετε να το κάνετε ενώ εργάζεστε και στο σπίτι.
 • Δημιουργήστε μια λίστα με τις εργασίες σας και ακολουθήστε την.
 1. Τηρήστε μια ρουτίνα και για την περιποίηση σας. 

Είναι ακόμα σημαντικό το να κάνετε ντους και να ακολουθείτε την κανονική ρουτίνα περιποίησης σας, όπως ακριβώς κάνατε και όταν πηγαίνατε στην δουλειά σας και δεν δουλεύατε από το σπίτι.

 1. Ντυθείτε για επιτυχία! 

Μπορεί να είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να φέρουν εις πέρας και τις πιο απαιτητικές εργασίες ενώ φορούν τις πιτζάμες τους. Ή μπορεί να είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζεται να ντυθούν σαν να πηγαίνουν στο γραφείο για μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε και τους δύο τρόπους και επιλέξτε αυτόν που σας κάνει να νιώθετε πιο παραγωγικοί.

 1. Γίνετε ειδικός στους περισπασμούς σας.

Μελετήστε τον εαυτό σας και παρατηρήστε πώς και πότε αποσπάστε από τη δουλειά σας. Πότε είναι πιο πιθανό να βγείτε εκτός τροχιάς και σπαταλήσετε πολύ χρόνο κάνοντας κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέπει; Τι ακριβώς κάνετε όταν πια το μυαλό σας έχει φύγει από την εργασία ενώ δεν θα έπρεπε;

 • Φανταστείτε ότι σας δόθηκε η πρόκληση να κρατήσετε κάποιον ακριβώς σαν εσάς παραγωγικό από το πρωί έως το βράδυ. Πώς θα το καταφέρνατε;
 1. Κάντε διαλείμματα με υπευθυνότητα. 

Ένας γρήγορος περίπατος είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει σε προβλήματα στις εργασία σας. Το να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση για λίγα λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε μια ώρα ή και περισσότερο σπατάλης χρόνου.

 • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και αποφύγετε τυχόν δραστηριότητες που σας είναι δύσκολο να σταματήστε όταν τελειώσει ο χρόνος σας.
 1. Διαχειριστείτε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας. 

Το τηλέφωνο και ο υπολογιστής προκαλούν συχνά τους μεγαλύτερους περισπασμούς. Βάλτε το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο και αφήστε το στο άλλο δωμάτιο εάν το επιτρέπει η δουλείας σας. Περιορίστε τη χρήση του υπολογιστή σας σε δραστηριότητες που αφορούν την εργασία σας έως ότου αυτές ολοκληρωθούν.

 1. Κάντε τις δουλειές του σπιτιού μετά τη δουλειά. 

Είναι δελεαστικό να σκουπίσετε το πάτωμα, να βάλετε πλυντήριο ρούχων ή να στρώσετε το κρεβάτι σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας όταν δουλεύετε από το σπίτι. Ο σοφός λαός μας χρησιμοποιεί την έκφραση “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει!” Ολοκληρώστε τη δουλειά σας και στη συνέχεια ανησυχείτε για τις δουλειές του σπιτιού σας .

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να φαίνεται ιδανική, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να είστε παραγωγικοί για διάφορους λόγους: έλλειψη προγράμματος, διάφορους περισπασμούς , έλλειψη επίβλεψης, οργανωμένο περιβάλλον κ.α.

Η remote εργασία μπορεί παρόλα αυτά να γίνει εξαιρετικά παραγωγική,  απαιτεί όμως μερικές αλλαγές στην προσέγγισή σας.