Πρόκειται για τον ιό Backdoor Trojan ο οποίος έχει τη μορφή ανάρτησης, που φαίνεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν μέχρι και είκοσι φίλοι του.

Εάν πατήσετε την συγκεκριμένη ανάρτηση, θα μεταφερθείτε σε μια άλλη ιστοσελίδα στην οποία αρχικά παίζουν κανονικά τα πρώτα λεπτά του βίντεο, αλλά στην συνέχεια θα σας ζητηθεί να αναβαθμίσετε το λογισμικό Adobe Flash Playe  ( InstallFlashPlayer.exe ) με το παρακάτω μήνυμα :

trojan

 

 

Εαν πέσετε στην παγίδα και το κάνετε, αυτόματα μολύνεστε από το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.). Επίσης αμέσως γίνεστε και εσείς “φορέας” του συγκεκριμένου ιού, αναρτώντας αντίστοιχες κακόβουλες αναρτήσεις.

Θα πρέπει λοιπόν κάθε χρήστης του διαδικτύου:

• Να μην πατάει σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
• Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσει την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να του προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.
• Να χρησιμοποιεί εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
• Να ελέγχει και να έχει πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή του.

Πηγή: Newsbeast