Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε κάποιους βασικούς “κανόνες” που θα πρέπει να ακολουθεί το μενού της ιστοσελίδας σας(εκτός αν πρόκειται για καλλιτεχνικό site, οπότε μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες “παρατυπίες”). Το μενού είναι το τιμόνι της ιστοσελίδας σας. Δείτε γιατί η θέση, ο τύπος και οι τίτλοι ενός μενού παίζουν συμαντικό ρόλο στην σωστή πλοήγηση μιας ιστοσελίδας.

ΘΕΣΗ

Η θέση στην οποία βρίσκεται ένα μενού σε μια ιστοσελίδα καθορίζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το αν θα μπορούν οι επισκέπτες της να βρουν γρήγορα και εύκολα αυτό που ψάχνουν χωρίς να μπερδευτούν και εν τέλη αποχωρήσουν.

Το βασικό μενού, δηλαδή το μενού που περιέχει τις επιλογές βασικής πλοήγησης (τις κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται η ιστοσελίδα) θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στην ίδια περιοχή του website αφού ο επισκέπτης θα ψάχνει πρώτα σε εκείνη την περιοχή να το βρει.

Για παράδειγμα στην παλιότερη δική μας ιστοσελίδα το βασικό μενού ήταν αυτό που βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί :

main_menu

Το μενού μπορεί να αλλάζει θέση από σελίδα σε σελίδα αν πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει στην πλοήγηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας, πράγμα αρκετά σπάνιο.

ΕΙΔΟΣ

Τα μενού και τα υπο-μενού ενός ιστότοπου καλό θα είναι να διατηρούν το ίδιο μέγεθος και τύπο σε όλη την ιστοσελίδα κάτι που θα βοηθήσει τους επισκέπτες να μάθουν γρήγορα τον τρόπο πλοήγησης της ιστοσελίδας σας. Η αλλαγή του τύπου των μενού, από σελίδα σε σελίδα μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει με αποτέλεσμα την αποχώρηση των επισκεπτών. Εν τέλη θα έβρισκαν την λύση αλλά όπως όλοι ξέρουμε ο χρόνος είναι πολύ πολύτιμος και πολλοί χρήστες του internet δεν είναι διατεθειμένοι να τον ξοδέψουν προσπαθώντας να πλοηγηθούν σε ένα μπερδεμένο site.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΟΣ ΜΕΝΟΥ

Στην περίπτωση των μενού στο internet (και όχι μόνο) ισχύει η φράση “Το λακωνίζειν εστί Φιλοσοφείν”. Θα πρέπει να περικλείσετε σε λίγες λέξεις (συνήθως 1-2) όλο το περιεχόμενο μιας υποσελίδας της ιστοσελίδας σας. Οι συνηθέστερες λέξεις που βλέπουμε σε ιστοσελίδες στην χώρα μας είναι η “ΑΡΧΙΚΗ” και η “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”. Όλοι πια έχουμε μάθει τι να περιμένουμε αν πατήσουμε μια από αυτές τις δυο λέξεις. Αν σε κάποια ιστοσελίδα δεν βρούμε την λέξη αρχική σίγουρα πολλοί από εμάς μπερδευόμαστε και ψάχνουμε να βρούμε πως να γυρίσουμε στην πρώτη σελίδα μιας ιστοσελίδας. Κάθε στοιχείο του μενού πρέπει να χαρακτηρίζεται από έναν αντιπροσωπευτικό τίτλο που να εξηγεί αμέσως στους επισκέπτες το τι θα βρουν αν το πατήσουν.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα όσα πρέπει να προσέχετε κατά τον σχεδιασμό του μενού της ιστοσελίδας σας.

Το μενού μιας ιστοσελίδας είναι ότι το τιμόνι για ένα αυτοκίνητο. Όσο καλό ή γρήγορο και αν είναι, χωρίς ένα σωστό τιμόνι κανείς δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει…