Παρότι ο πυρήνας του WordPress είναι πολύ ασφαλής και ενημερώνεται συχνά, τυχαίες κακόβουλες επιθέσεις μπορούν να βλάψουν την ιστοσελίδα σας ανά πάσα στιγμή. Δυστυχώς όμως έτσι λειτουργεί το διαδίκτυο και πολλοί πέφτουν θύμα επιθέσεων χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Οι περισσότερες απειλές μπορούν να αποφευχθούν αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές (Υπάρχουν φυσικά και πιο τεχνικές λύσεις που ωστόσο δεν αφορούν τον απλό χρήστη).

Δυνατό Συνθηματικό

Το πρώτο tip αυτής της λίστας βασίζεται περισσότερο στην κοινή λογική και αφορά το password σας. Δυστυχώς εδώ είναι που γίνεται το πρώτο λάθος από τους χρήστες του διαδικτύου. Αν το κλειδί εισόδου στην ιστοσελίδα σας είναι εύκολο και μικρό, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το “σπάσει” ή ακόμη και απλά να το μαντέψει.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που μπορούν να δημιουργήσουν για εσάς τυχαία συνθηματικά για να τα χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε. Δύο από αυτές είναι οι παρακάτω:

Πιστοποιητικό SSL

Σε παλαιότερο άρθρο αναλύσαμε τα οφέλη της χρήσης των SSL πιστοποιητικών, που ουσιαστικά κρυπτογραφούν τα δεδομένα που φεύγουν από την ιστοσελίδα σας.

Εγκατεστημένα Plugins

Η επίθεση στην ιστοσελίδα σας μπορεί να γίνει μέσω ενός μη ασφαλούς Plugin που έχει εγκατασταθεί από εσάς ή τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας σας. Επιλέξτε λοιπόν ποιοτικά plugin, διαβάστε τις κριτικές χρηστών, δείτε αν ανανεώνεται συχνά και αν υπάρχει υποστήριξη από τον προγραμματιστή.

Ενημερωμένα WordPress, Theme και Plugins

Φροντίστε να είναι η ιστοσελίδα σας ενημερωμένη στην τελευταία έκδοση, όχι μόνο του πυρήνα του WordPress αλλά και των Plugin και Themes που χρησιμοποιείτε. Στην σελίδα διαχείρισης της ιστοσελίδας σας μπορείτε να δείτε ποιά μέρη του WordPress χρειάζονται αναβάθμιση. Υπάρχει βέβαια πιθανότητα η αναβάθμιση του Θέματος (σχεδίου), των Plugin ή ακόμη και του ίδιου του WordPress να προκαλέσει προβλήματα στην εμφάνιση ή/και την λειτουργία της ιστοσελίδας σας. Αν δεν είστε σίγουροι απλά επικοινωνήστε με την εταιρία που ανέπτυξε την ιστοσελίδα σας.

Κρατήστε Backup

Αυτή η συμβουλή είναι σημαντική για όλα τα ψηφιακά μας αρχεία, πόσο μάλλον για την παρουσία της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να προγραμματίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας μέσω ενός plugin όπως το https://updraftplus.com/ ή να τα κρατάτε οι ίδιοι μέσω του Panel της ιστοσελίδας σας. Επικοινωνήστε με τον πάροχο χώρου φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας για να μάθετε αν γίνεται κάποιο backup και από την δική τους πλευρά.

Plugin Ασφαλείας

Υπάρχουν πολλά Plugins που μπορούν να προστατεύουν την ιστοσελίδα σας 24/7. Τα δημοφιλέστερα δωρεάν Plugins ασφαλείας είναι τα παρακάτω, και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα προστατεύοντας την ιστοσελίδα σας σε πολλά επίπεδα.

Αν υποψιάζεστε οτι η ιστοσελίδα σας έχει πέσει θύμα κακόβουλης επίθεσης τότε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2421028819 και θα βρούμε μαζί τη λύση.

Image Source: Freepik