Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του διαδικτύου ξεκίνησε να εμφανίζεται το “πρόβλημα” της αντιγραφής του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας και η “επικόλληση” του ίδιου περιεχομένου σε μια άλλη ιστοσελίδα (είτε αυτό αφορά κείμενο είτε φωτογραφίες και πολυμέσα).

mouse

Η αντιγραφή περιεχομένου είναι δελεαστική αλλά μην πέσετε στην παγίδα.

Η αρπαγή – αντιγραφή περιεχομένου είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε σήμερα, οι εξελιγμένες μηχανές αναζήτησης όπως το google να μπορούν να την εντοπίσουν και ως αποτέλεσμα να μειώσουν την κατάταξη μιας τέτοιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματά τους.

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες “αντιγραφής περιεχομένου” οι οποίες είναι :

Ανατυπώσεις περιεχομένου

Υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες που επιτρέπουν με άδειά τους την ανατύπωση των άρθρων τους σε άλλες ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου. Αυτός ο τρόπος “αντιγραφής” περιεχομένου μπορεί να μην είναι μεμπτός από άποψη νομική, είναι όμως πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

Πλήρης αντιγραφή περιεχομένου

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιγραφή περιεχομένου γίνεται χωρίς την άδεια του νόμιμου κατόχου και μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το κείμενο μεταφέρετε σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς αλλαγές (εκτός ίσως από μερικές αλλαγές στην εμφάνιση όπως αλλαγή χρωμάτων κτλ).

Εμφάνιση του ίδιου περιεχομένου σε πολλά μέρη στην ίδια ιστοσελίδα

Οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να “ρίξουν” την κατάταξη της ιστοσελίδας σας ή ακόμη και να την αφαιρέσουν από τα αποτελέσματά τους αν εντοπίσουν το ίδιο περιεχόμενο περισσότερο από μια φορά στην ιστοσελίδα σας.

Site mirroring

Δηλαδή το να υπάρχει η ιστοσελίδα σας σε 2 ή περισσότερα μέρη στο internet. Σήμερα, αυτή την τεχνική χρησιμοποιούν κάποιοι κακόβουλοι χρήστες του internet με σκοπό να υποκλέψουν κωδικούς, ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και καρτών και άλλα.

Καλό θα ήταν λοιπόν, για να αποφύγετε τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας σας ή την νομική παρέμβαση να αποφεύγετε γενικά την αντιγραφή περιεχομένου και να καταφύγετε σε πιο σωστούς (και νόμιμους) τρόπους ανάπτυξης του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

www.copyscape.com
www.cyberalert.com